David Yengibarian & Boris Kovac - On eastern way (2012)

David Yengibarian & Boris Kovac - On eastern way (2012)
Részletek
A KELETI ÚTON…
A játékos pillanat őszintesége
Amerikai hagyománnyal kevert pannon melankólia, mediterrán örömbe oltott mély utópia, merengés a kelet-európai emigránsok tapasztalatán - utazások, melyeket inkább a szükség szült, semmint a szabad akarat. Bizonytalan ideig tartó, nem szűnő (talán tudattalan) keresése mindannak, ami hátra maradt. Az energikus duó utazása a zene lényegileg különböző motívumain keresztül egy olyan játékot jelenít meg, mely a műfajok keveredésének és a lehetségesen túlinak a világába vezet, és amely a konvencionális kőkapuján átlépve a nemzeteken és hagyományokon túlra nyúlik anélkül, hogy tagadná a kifejezésmódok és a kifejezés eszközei közti különbségeket. Kovač és Yengibarian együttműködése jelenti azt a pontot, ahol a dzsessz, a modern kamarazene és a klasszikus zene találkozik a Balkán és Örményország zenéjének művészetével. Mindkét zenész otthonosan improvizál: ez jelenti közös nyelvüket. Spontán zenei megnyilvánulásuk szabadsága az, ami legyőzi a zene, a geopolitika, a hagyomány által állított korlátokat - általa teszik képlékennyé eme határokat, általa kérdőjelezik meg érvényességüket, általa táncolják el és játsszák el változékonyságuk és különbözőségük dinamikáját. A két zenész virtuóz párbeszéde, az általuk teremtett és életben tartott pillanat őszintesége az, amitől ez a zenei projekt mássá, konvencióktól mentessé, innovatívvá válik - és amely még ki nem aknázott lehetőségeket tükröz.
Ez a spontán utazás, mely véletlen találkozásként indult, az emlékek utópiájába látogat el, a hátra maradt emlékekébe, és újból élővé teszi azokat a jelen pillanat frissességével, és azzal a gazdagsággal, amelyet az idő adott nekik.

Az örmény származású David Yengibarian 1976-ban született Jerevánban. Zenész családban nőtt fel. Kilencévesen lett a Jereváni Zeneiskola növendéke, tízévesen kezdett el tangóharmonikázni. 1995-től Magyarországon folytatta zenei tanulmányait, ahol mára az egyik legkeresettebb fiatal jazz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Számos színházi és filmzenét komponált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje.
Pár éve, véletlenül találkoztam Daviddal az ulmi fesztiválon Németországban. Szólót játszott, és megtetszett, ahogy Kelet-Európa keserűségét, csaknem vadságát kötötte össze a mediterrán bájával és líraiságával. Tisztán láttatta, hogy a kelet-európai ember vágyódik a mediterrán melegségére és fényére. Bár a zenéje távol volt az enyémtől, ez a közös érzés volt az, ami miatt odamentem hozzá és gratuláltam neki a koncert után, amit egyébként ritkán teszek. A rövid beszélgetésből kiderült, hogy hallotta néhány számomat, és tetszettek neki. Ez volt együttműködésünk csírája, mely néhány évvel később, 2011 októberében szökkent szárba, szerbiai bukovaci zenei stúdiómban. Ezen a találkozón rendkívüli mértékben egymásra hangolódtunk. Minden nagyon gyorsan és intenzíven történt. Remélem, hogy a hallgatóság is részese lesz annak az izgalomnak, amit az együttműködésünket jellemzi.
A zeneszerző, zenész és multimédia művész, Boris Kovač Újvidéken született 1955-ben, a Vajdaságban, Jugoszlávia magyar területén. Kamarazenekarok részére szerez zenét, akikkel együtt próbál, és akiket vezet. Sok projektje bizonyos mértékig kapcsolódik a színházhoz.
1991 és 1995 közt nagyrészt Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában élt és alkotott. 1996-ban visszaköltözött Jugoszláviába. RITUAL NOVA együttesével, a LaDaABa zenekarral, a La Campanella zenekarral, a New Ritual Grouppal, az OGLEDALO kamara színházzal, az Academy of Fine Skills-szel és tanítványaival arra törekedett, hogy újra életet leheljen országának modern zenei és színházi életébe. Több mint 30 ország 500 koncertjén adta elő munkáit.
A Recommended Records (London) 15 CD-n jelentette meg műveit (Victo - Kanada, Piranha - Berlin, Long Arms - Moszkva, ADN - Milánó stb.) Albumai háromszor szerepeltek a European Broadcast Union (World Music Charts Europe) legjobb 10-es listáján. Zenéjével elnyerte a legnagyobb szerb színházi kitűntetést, a STERIJA AWARD-ot, és kétszer a legjobb zene díját a Cinema City fesztiválon.

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2012
Cikkszám
nr99