BraAgas - Tapas (2009)

Részletek
Ezt az albumot az Indies Scope Records (CZ) adta ki és a NarRator Records vállalta fel a terjesztését és a koncertek hazai szervezését. Hazai lemezbemutató koncert a Babel Sound Interaktív Világzenei Fesztiválon (2012 július 17-22, Balatonlelle)

A BraAgas négytagú lányzenekar, ma gyakori kifejezéssel élve világzenei csapat, minthogy zenéjük európai (pl. spanyol, okcitán, gall, skandináv, balkáni és szefárd) népdalokból áll. A zenét kifejező, színes vokál jellemzi, élénk ritmus és a nem hagyományos hangszerek használata, mint például a citera, a duda, a schalmei, a shalimo és különböző ütőhangszerek. A BraAgas 2007 eleje óta játszik együtt. Azóta Csehországban és főleg külföldön sok koncertet adtak, és két albumot készítettek (2007-ben az elsőt - világzenei és középkori dalokkal, majd egy évvel később a másodikat, a Media Aetas-t, mely kislemez középkori zenével.)
2009 májusában a BraAgas bekerült a Terra Musica TV programba, és 2009. június 13-án a csapat játszott a nagyhírű MTF Golden Prague Festival megnyitóján.
A BraAgas repertoárjának jelentős része szefárd dalokból áll. A zenekar különleges programja a hagyományokra és a történelemre támaszkodik. Ennek a programnak a legfontosabb részét adják a spanyol zsidók szépséges melódiái, melyek ennek a kultúrának az egyedülálló örökségét jelképezik. A zsidó közösség, mely a 15. század végéig lakta az Ibériai-félszigetet, zenéjében tökéletesen olvasztotta össze az ott lakó kultúrák mindegyikének (zsidó, keresztény, muszlim) zenei elemeit. 1492-től, a kasztíliai zsidó exodust követően a szefárd zsidók a teljes mediterrán régióban megtalálhatóak voltak - többek közt Marokkóban, az ottomán birodalom (mai Törökország) bizonyos részein, Görögországban és Balkánon. Ennek köszönhetően a szefárd dalok tovább gazdagodtak a páratlan ritmusokkal, melyek oly jellemzőek a török és balkán zenére. A BraAgas ezt a változatosságot igyekszik megjeleníteni szefárd zenéjével. Érdekes hangzásúak a népi és történelmi hangszerek, az élénk ritmus táncra perdít, és ezek felett szárnyal négy kiváló női hang, épp azokat a hangzatokat hozva létre, amelyet a dalok eredete megkíván.

Tapas
Megjelent a BraAgas nevű négytagú női zenekar harmadik lemeze, a Tapas. Az Európa egészéből származó dalok, melyek eredete akár ezer évre nyúlhat vissza igen modern módon hangzik fel a Tapas című albumon. Olyan energiával és olyan polifóniával énekelnek, hogy úgy érzed, mintha a negyvenhét perc alatt egész Európát bejártad volna.
Mivel a hölgyek nagyrészt népi hangszereken és azok másolatain játszanak, sok vendég segítette őket a stúdióban, és néhány elektromos felvétel is készült. Utóbbiaknak köszönhetően egy új, modern hangzás született a munka során David Göttlich és Petr Koláček segítségével.
A Tapas című album segít, hogy ezt a zenét és ezeket a gyönyörű dalokat közelebb hozzuk a mai generációkhoz, a még szűz füleket elérő középkori dalokkal. A live előadás a BraAgas egyik erőssége. Éppen ezért, a Tapas élőzenei koncertjeik művészetét adja vissza. A csapat megnyerte az Indies Scope Records által idén júniusban rendezett Indies Scope Festival-on a CČeská spo řitelna Colours Talents versenyt
Adatok
Megjelenési idő
2012
Cikkszám
nr93