BraAgas - Fuerte (2012)

Részletek
Ezt az albumot az Indies Scope Records (CZ) adta ki és a NarRator Records vállalta fel a terjesztését és a koncertek hazai szervezését. Hazai lemezbemutató koncert a Babel Sound Interaktív Világzenei Fesztiválon (2012 július 17-22, Balatonlelle)
A BraAgas négytagú lányzenekar, ma gyakori kifejezéssel élve világzenei csapat, minthogy zenéjük európai (pl. spanyol, okcitán, gall, skandináv, balkáni és szefárd) népdalokból áll. A zenét kifejező, színes vokál jellemzi, élénk ritmus és a nem hagyományos hangszerek használata, mint például a citera, a duda, a schalmei, a shalimo és különböző ütőhangszerek. A BraAgas 2007 eleje óta játszik együtt. Azóta Csehországban és főleg külföldön sok koncertet adtak, és két albumot készítettek (2007-ben az elsőt - világzenei és középkori dalokkal, majd egy évvel később a másodikat, a Media Aetas-t, mely kislemez középkori zenével.)
2009 májusában a BraAgas bekerült a Terra Musica TV programba, és 2009. június 13-án a csapat játszott a nagyhírű MTF Golden Prague Festival megnyitóján.
A BraAgas repertoárjának jelentős része szefárd dalokból áll. A zenekar különleges programja a hagyományokra és a történelemre támaszkodik. Ennek a programnak a legfontosabb részét adják a spanyol zsidók szépséges melódiái, melyek ennek a kultúrának az egyedülálló örökségét jelképezik. A zsidó közösség, mely a 15. század végéig lakta az Ibériai-félszigetet, zenéjében tökéletesen olvasztotta össze az ott lakó kultúrák mindegyikének (zsidó, keresztény, muszlim) zenei elemeit. 1492-től, a kasztíliai zsidó exodust követően a szefárd zsidók a teljes mediterrán régióban megtalálhatóak voltak - többek közt Marokkóban, az ottomán birodalom (mai Törökország) bizonyos részein, Görögországban és Balkánon. Ennek köszönhetően a szefárd dalok tovább gazdagodtak a páratlan ritmusokkal, melyek oly jellemzőek a török és balkán zenére. A BraAgas ezt a változatosságot igyekszik megjeleníteni szefárd zenéjével. Érdekes hangzásúak a népi és történelmi hangszerek, az élénk ritmus táncra perdít, és ezek felett szárnyal négy kiváló női hang, épp azokat a hangzatokat hozva létre, amelyet a dalok eredete megkíván.

Fuerte
A Fuerte a BraAgas zenekar negyedik stúdióalbuma. Az új album dinamikusabb, mint a korábbi Tapas, mely megnyerte a Anděl 2009 díjat világzene kategóriában. Ez kétségtelenül a személyi váltásoknak köszönhető: a korábban kizárólag nőkből álló zenekar felállása jelenleg 4+1, és a hölgyek még mindig többségben vannak.
"…Azt hiszem, hogy a zenekar ezzel előbbre lépett. Mindig is arra törekedtem, hogy a zenekar több legyen négy visító női hangnál, most a nagybőgő megadta a megfelelő dimenziót. "
Maga a cím is mutatja (a Fuerte spanyolol "erős"-et jelent), hogy a korábbi felvételektől különbözik az album: dinamikusabb, csaknem táncra termett dalokat tartalmaz. Természetesen most is megmarad a BraAgas hangzás, még mindig ibériai vagy balkán népdalokat hallunk, melyeket a BraAgas szívesen ír át. A Fuertének nem célja, hogy a Tapashoz hasonlítsák. Inkább valahol ott veszi fel a fonalat, ahol a Tapas véget ért, a zenekar egy dinamikus pillanatában.
Adatok
Megjelenési idő
2012
Cikkszám
nr92