Tariqa - Gnawa (2011)

Tariqa - Gnawa (2011)
Részletek
Tariqa (Marokkó - Magyarország)
A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs "a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának". A Gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alap ritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders, vagy Archie Shepp).
Said Tichiti, aki 10 éve van jelen a hazai világzenei életben, a jazz és a magyar népzene zene jól ismert és kiemelkedően kreatív zenészeivel dolgozik együtt: Dresch Mihály, Kovács Ferenc és Halmos András.
Az együttes ritmusszekciója igen jó ismerője a gnawa zenének: Said Tichiti szülőföldjéről "hozta magával" e tudást, Halmos András pedig Hamid Drake (amerikai jazz dobos) tanácsára és rendszeres útmutatása alapján tanulmányozta a műfajt éveken át. A zenekar - élve a zene szabadságával - saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a gnawa-ra jellemző erős érzelmi hatást.

További tudnivalók a gnawákról:
A marokkói gnawák az arab birodalom rabszolgáinak és szolgáinak a leszármazottai, akik a tizenkettedik századtól kezdve kerültek Északnyugat-Afrikába. Miután áttértek az iszlám hitre, hamarosan erős testvériséget alkottak, valamint olyan szellemidézést és transztáncokat felvonultató rituálékat gyakoroltak, melyek Afrika Szaharától délre eső területein mindenhol előfordulnak Szenegáltól Etiópiáig. A lila de derdebának nevezett éjszakai szertartásaik során egyedülálló zenei stílust alakítottak ki, melynek részét alkotják a hagyományos afrikai hatások és hiedelmek, valamint a közép-ázsiai iszlám sámánizmus szellemidézése. A gnawák hosszú időn keresztül kirekesztett csoportot alkottak boszorkányságnak tartott szokásaik folytán, majd lassanként beolvadtak a társadalomba, és zenéjüket ünnepek alkalmával vallásos esteken vagy piacokon játsszák.A zenekar tagjai:
Said Tichiti: ének, guembri
Dresch Mihály: tenor és szoprán szaxofon, furulya
Kovács Ferenc: hegedű, trombita, ének
Halmos András: dob


Vendég:
Lukács Miklós - cimbalom

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2011
Cikkszám
nr81