Vasárnapi Gyerekek - Vasárnapi Gyerekek (2011)

Vasárnapi Gyerekek - Vasárnapi Gyerekek (2011)
Részletek
A Vasárnapi Gyerekek zenéjét, stílusát, hangulatát, lényét legkönnyebben a saját generációjukkal lehet bemutatni.
Gyerekek voltak, majd mára harminc egynehány éves felnőtt emberekké váltak. Szüleik a negyvenes években született generáció, kiket kamaszkorukban elsőként legyintett meg az édes nyugati szellő, mely később hippi-mozgalom néven vonult be a történelembe. Kisiskolás korukban gombfocicsapatot cseréltek rágógumira, később amerikai slágereket másoltak titokban valakinek a lakásán egy egyszer lejátszható sellak korongról a Terta, és Mambó magnókra, majd "felcsavarták" a szőnyeget, elsötétítettek, és bedobták a legújabb táncfigurákat. Lázban égtek, éltek, szerettek, hittek az Ügyben.
Miért fontos ez, mért fontosak Ők? Mert amit kaptak, átadták. Átadták ennek a generációnak. Mert gyerekkorukban ők is azt hallgatták. Beatles-t, Stones-t, David Bowie-t szívtak magukba. Megismerték a történeteiket. Rajongóikká váltak Ők is. Akkori gyerekek Ők, és mai fölnőttek.
Ők még 8 mm-es filmen nézhetik vissza magukat gyerekkorukból, még úttörők voltak, őrsökben játszottak csapatjátékokat, kazettákra másolgatták az Európa Kiadót, I Love You-t, Talking Heads-t, Tilos az Á-ba jártak kultikus koncertekre.
Ez a közepe ennek az együttesnek. A "Rakenroll nem stílusa, hanem lénye. Továbbadják, amit kaptak, úgy, ahogy átfolyt rajtuk, a mai lényükön. Róluk szól. Az Ő felnőtté válásukról. Arról, ahogy szeretni tanulnak, élni akarnak. Megismerni a világot, saját magukat. Fiatalok, bár már nem gyerekek. Elgondolkodnak arról, honnan jöttek, és merre kéne tovább menni. Ez az az életkor. Most Ők jönnek.
Az üzenet és a feladat nem változott. Lennont, mikor utolsó interjújában Beatles üzenetéről kérdezték, azt mondta: ha a Beatlesnek volt üzenete, akkor az, hogy tanuljunk meg úszni. Együtt. Volt egy sorozat a TV-ben, ez a Közlekedj Okosan-c. rajzfilm. Ez a Vasárnapi Gyerekek válasza: "Ha a zenénken keresztül azokkal együtt, akikhez eljut, közösen megtanulunk "okosan közlekedni , az már nem kevés eredmény. Annak nagyon lehet örülni. A lényeg az, hogy együtt menjünk. "
Legújabb munkájuk a Péterfy Bori & Love Band Szembogár című számának feldolgozása, amely a maxi lemezen található 11 adaptációból, a visszajelzések alapján az egyik legkedveltebb.
A Vasárnapi Gyerekek nem egy átlagos zenekar. Olyan új dimenziókat érint, mind szövegben, mind hangzásvilágban, melyek eltérnek a mai megszokott sztereotípiáktól. A régi hazai legendás underground együttesek hitelességét és érzékenységét hozzák tovább, átgyúrva a mai kor szellemében. Nem egy nosztalgiautazásról van szó, hanem segítenek megnyitni egy olyan világot, amely az alapvető, őszinte, emberi érzelmek mély rétegeibe kalauzol el, saját magunkban.
Elsöprő erejű indulatokra támaszkodik, tiszta, jól érthető, kiforrott, a régi rock klasszikusok elemi erejét megőrizve a művészi forma igényes és forradalmi megújítására törekednek. Produkciójuk célba talál, akárcsak a mai kor számos, de kevésbé felkorbácsoló zenei alkotása.
Tagok: Darvas Benedek - ének, billentyűs hangszerek, Dudás Zsombor - dob, ének, Horváth Gábor - basszusgitár, Czitrom Ádám - gitár, ének.

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2011
Cikkszám
nr77
Weboldal