Fókatelep - Fokadelic (2011)

Fókatelep - Fokadelic (2011)
Részletek
A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult. A Korai Öröm és colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, és Oláh Annamária sokoldalú tehetségének a találkozása új minőséget hozott létre - rock alapokon nyugvó, sajátos stílusú világzenét, amelyben a magyar csujogatós találkozik a bolgár népdallal, a cigány tangó a sanzonnal, a latin ritmusok az afróval.
Első lemeze 2009 májusában jelent meg a NarRator Records kiadásában, melyről a média így írt: "A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot".
Az együttes a 2009-es német-dán-svéd turnéja után 2010 májusában ismét Németországban járt, ahol a Besh o droM-mal együtt szerepelt egy Magyarországot bemutató rendezvénysorozaton, majd azt követően meghívást kapott a nemzetközileg is elismert MEI (Meeting degli indipendenti) olasz showcase fesztiválra, ahol szakmai közönség előtt lépett fel.
A 2011-es év egy újabb külföldi meghívással indult, így május 7-én Luxemburgban, a Neumünster Apátságban nyitják meg koncertjükkel a magyar programokat felvonultató kulturális sorozatot.
Néhány média visszhang:
"Oláh Annamária delejes táncától és andalítóan édes énekétől keringő derviseket láttam coca-cola mámoromban, aztán a lendületes, precíz gitárjáték, a dobok, az ütősök és a különleges effektekkel megszólaló billentyű holdfényben vágtató nomád arab lovasokat varázsolt elém a Városliget árnyas fái közé".
A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot".
"Annamari levegőbe rajzolt titokzatos pontozással kíséri táncát, amivel kollektív akupunktúrás pontjainkat éri el, megnyitva ezzel lelkünk legmélyebb rétegeit a zenének".
Míg az első, 2009 - ben megjelent album elsősorban feldolgozásokra épült, az új lemez elsősorban saját zene, saját szövegekkel. A zenei munkafolyamatra mindenekelőtt a csapatmunka, és a szabadjára engedett kreativitás volt jellemző. A tagok szívesen próbálták ki magukat új hangszereken: így az alaphangszereken kívül például citerát, buzukit, bendzsót és kalimbát is használtak a felvételek során. Továbbra is jellemző az izgalmas nemzetköziség, az új dalok a magyar mellett spanyol, roma, bolgár nyelveken csendülnek fel.
Ez a sokféleség a zenekar sokszínű világlátását tükrözi, a dalok pedig összetéveszthetetlen, különleges egységgé forrnak össze a Fókatelep zenéjében.
Ahogy az első albumon, most is neves vendégek szerepelnek a lemezen: a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika), a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv, a Napra Hegedűs Mátéja (hegedű) és az ex-Anselmo Crew Kerényi Ákos (bongó).

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2011
Cikkszám
nr73