Cabaret Medrano - Ez mind nem volt (2010)

Cabaret Medrano - Ez mind nem volt (2010)
Részletek
A 2001-ben alakult együttes egyedülállóan összetett zenét játszik.
Az együttes egyik alapító tagja és frontembere Kamondy Imre énekes, dalszerző, színész, aki jellegzetes színpadi játékával, előadásmódjával dramatikus jelleget kölcsönöz a koncerteknek. A másik alapító tag, a szintén dalszerző, szövegíró Verebes György (vajdasági festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője) érzékeny és improvizatív zongorajátékával alapvetően határozza meg a zenekar arculatát. Nemes János fuvolista a koncertek meghatározó szólistája, szaxofonon és kavalon is játszik, szintén több dal szerzője. Horváth Gábor az underground zenei életből sokak által ismert és kedvelt basszusgitáros, a Balaton, az Ági és a fiúk, és részt vett az időnként külföldről hazalátogató Menyhárt Jenő (Európa Kiadó) produkcióiban is. Az együttes dobosa a lendületes, energikus játékáról ismert Szert Zsigmond és Csipkés Csongor hegedűs. Állandó vendégek: Darvas Bence: trombita, Porteleki Áron: dob. Dudás zsombor dob.

A fanyar és ironikus dalszövegek Kamondy Imre szerzeményei. Kissé elrajzolt, groteszk, nagyvárosi figurák történetei az éjszakában, a mai Budapest görbe tükörben. Nyugdíjas induló, szerelmi fricska, gengszter szving, vurstli dal, bizsergető kuplé, hajléktalan rocky, kalózballada.

A zenekar rendszeresen fellép budapesti klubokban (Gödör Klub, Pótkulcs, Jelen, Nyitott Műhely, Könyvtár Pinceklub, Sirály stb.), de játszott már többek között a Magyar Filmszemle alkalmával a Millenáris Fogadójában, a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon és az EFOTT-on is.

Az elmúlt években a koncerteken gyakran szerepeltek vendégművészek is, mint pl. Csákányi Eszter, Enyedi Éva, Tamási Zoltán, Tóth Evelyn, Bujdosó János (gitár), Darvas Kristóf (harmonika), Deák Tamás (ütőhangszerek), Dudás Zsombor (ütőhangszerek), Gáspár Kálmán (cimbalom), Gazda Bence (hegedű), Hans van Vliet (harsona).

2007 decemberében jelent meg a zenekar első albuma "Éjszakai járat címmel. Az együttes a lemez anyagát a Szkéné Színházban mutatta be a Specko Jedno (Bujdosó János, Darvas Kristóf, Dudás Zsombor) zenészeivel együtt. 2008 márciusában megismételték a produkciót.
2010. március 19-én jelent meg a zenekar második albuma Ez mind nem volt címmel. A lemez anyagát, a Fővárosi Nagycirkuszban mutatta be a zenekar, óriási sikerrel.

Az album címe "Ez mind nem volt", melyet a lemezen található "Lány a buszon" című szám kulcsmondata ihletett. Az új album az előzőhöz képest jóval szélesebb spektrumon mozog, a színházi elemeket megtartva egy modernebb poposabb hangzásvilágot tárva elénk. A zenekar ismét nem okoz csalódást, 56 perces utazásra invitálnak minket az élet viharos tengerén, számos állomáson keresztül, mely jól reprezentálja a Cabaret Medrano sokszínűségét. Megtalálható benne a Kusturica filmekből már jól ismert Boban Markovic féle balkáni vonal, mely egyetlen pillanatban olyan kíméletlen őszinteséggel festi le az élet szépségét és fájdalmát, hogy szinte már szaga van. A rézfúvósokat idéző gipsy tangóra jellemző mulatós sírva vígadás éppúgy benne van, mint a kubai zene jellegzetességeit játszó, veterán tagokból álló Buena Vista Social Club könnyed havannai szivarfüsttel fűszerezett atmoszférája. Olyan mesterek által inspirált dalokkal is találkozhatunk, mint Ady Endre, Radnóti Miklós és Weöres Sándor. Betekintést nyerhetünk a show-varieté kissé csípős művészi mondandójával ízesített 30-as éveket felelevenítő berlini kabaré világába is néhány szám erejéig. A 12 számot olyan vonások gazdagítják még, mint a marquezi világ bujasága, a bulgakovi ördöngős groteszk humor, és a Tom Waits féle jazz, blues elemeket tartalmazó kocsma fíling.

Lehetetlenség egy műfajba skatulyázni őket, nem is kell. A lemezt a vad szenvedély és az ártatlanul törékeny egyszerűség keveredésének karakteres elegye alkotja.Cabaret Medrano tagjai:

Kamondy Imre: ének, szöveg
Verebes György: zongora, harmónika
Darvas Bence: hegedű, trombita, zongora, melodika, harmonika, ütőhangszerek, ének
Nemes János: szaxofon, "kavala"
Horváth Gábor: basszusgitár
Pfeiler Ferenc: dob
Közreműködnek:
Hans van Vliet : harsona
Póta György: nagybőgő
Gozlán Fatima: ütőhangszerek
Dudás Zsombor: ütőhangszerek

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2010
Cikkszám
nr6