Ez a Divat - We felt so mixed up in the Neitherlands (2010)

Ez a Divat - We felt so mixed up in the Neitherlands (2010)
Részletek
Vicces név, súlyos zene.
Az Ez a divat zenekar a kilencvenes évek végén, az elsők között kezdett el kísérletezni a jazz és a különböző elektronikus műfajok ötvözésével. A 2000-es évek elején többször lehetett őket látni az Anima Sound System és a colorStar társaságában, de hamar kialakult saját közönségük, és elkezdtek önállóan koncertezni. Játszottak a Gödör Klubban, az A38-on, a Merlin Színházban, a Millenárison, és a Sziget fesztiválon is. Több magyar és külföldi válogatás-lemezen (Real Ibiza 5, Balaton Grooves) szerepeltek, mielőtt 2006-ban megjelent első saját lemezük From the Head to the Feet címmel. Az anyag kiemelkedőnek számít a magyar elektronikus jazz történetében, és a műfaj legjelesebb külföldi képviselői részéről is pozitív visszhangra talált.
2009. júliusában jelent meg az Ez a Divat együttes második nagylemeze Hello from the Neitherlands címmel, a NarRator Records gondozásában. A kilenc nótát felvonultató anyag az előzőhöz képest jóval táncosabb; jazz, és deep-funk keveredik elektronikával. Az előzetesként megjelent két maxi CD dalai Budapesten kívül Lengyelországban, Kanadában, Spanyolországban és Makedóniában is bekerültek a rádiókba. A lemez Decent People című számára a brit trip-hop fenegyerek, Flevans készített remixet, amit már szintén több országban játszanak.
A tagok elkötelezettségét jellemzi, hogy egyikük sem játszik más formációban az Ez a Divaton kívül. Tisztelettel adóznak a szakma nagyjainak. Közös koncertet adtak - többek között - Waldeck-kel, az bécsi nujazz ismert képviselőjével, és a lounge jazz szent őrültjeinek számító olasz Montefiori Coctail formációval. Budapesti koncertjén vendégnek kérte fel őket dj. Jon Kennedy (UK), de Fatima Spar előtt is az Ez a Divatot láthattuk.
A táncos jazzt - funk-ot - és soul alapokra ízléssel poppos slágeres dallamokat pakoló Ez a divat zenekar hazai viszonylatban egyedülálló módon, egymás után sorakoztatja a nemzetközi funk breaks színtér jó nevű producereinek átdolgozásait. A Lack Of Afro egy angol fiatalembert, Adam Gibbons nevű producert és zenészt takarja, aki már debütáló albumával (Press On) kivívta a szakma elismerését és a hasonlóan fiatal multitalent Quantic-hoz hasonlítják. Szintén ütős, a funk ügyekben meghatározó kiadónál, a brit Tru Thoughts-nál megjelent, Flevans által készített beat-funk-soul stílusjegyeket viselő bulirobbantó remix is. Flevans egész egyszerűen csak a legkedvencebb remixeként emlegeti a magyar srácoknak készült átiratát. Az angol (Michael Kentish), kanadai (Richard Adkin) és magyar (Asztalos Dávid) tagokból álló Random Chocolates zenekar a Kings of Convenience merengős dalaira emlékeztető hangzásvilágú átiratot készített, melyet a lassú gitár témák lüktetése tesz még intimebbé. A dán illetőségű BadboE másfél évtizede készíti szellemes, szórakoztató, de leginkább egyenest táncparkettre született felvételeit, ma már egyike a funk/breaks szcéna legelismertebb dj-inek. Nem maradhatott le a Ludditák és a Vono Box szürke eminenciásának, Párizsnak a pörgős elektrós-funktól a diszkó felé nyitó feldolgozása sem. Az Ez a divat új remix albuma, a "We Felt So Mixed up in the Neitherlands" egy szépen ívelő lemez, az elmerengős lassú tempótól végigvisz minket az egészen gyors pörgős ütemekig minden alkalmat megragadva, hogy hallgassuk és élvezzük.
Az Ez a divat tagjai:

Csorba Melinda: ének
Bene János: dob
Gál Dániel: billentyűs hangszerek
Kiss Árpád: trombita
Kovács Ádám: szaxofon
Lakinger József: basszus gitár

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2010
Cikkszám
nr4