Rutkai Bori és a Specko Jedno - Whatevergreens-Édesmindegy Szerenádok (2009)

Rutkai Bori és a Specko Jedno - Whatevergreens-Édesmindegy Szerenádok (2009)
Részletek
Rutkai Bori képzőművész, filmes, szövegíró 2003 őszén alapította a Specko Jedno zenei formációt, amely tulajdonképpen utód-együttese Bori korábbi zenekarának a Special Gizdának. Az együttes főleg orosz és latin zenei hagyományokat követve hozta létre dalait. Fő jellegzetességét, a zenekar nevében is feltűntetett specialitását azonban a dalszövegek erős képisége, és az egyszerre ironikus és melankolikus költészete adta, adja; emellett pedig a gyakran színházi-, vagy kabaréelemekkel bővített koncert-előadások. Az igényes, mély humorral kezelt közvetlen nyelvezet a legkülönfélébb zenei műfajokon keresztül szól a közönséghez: morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott-tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-disco, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.). A zenekarnak sötét haja és barna szeme van.
A Specko Jedno új lemeze a "Whatevergreens" (azaz az Édesmindegy Szerenádok) címet viseli.A Specko Jedno a "sedcko jedno" (szláv) kifejezésből ered, melynek jelentése mindegy. A whatever (mindegy) és az evergeens (örökzöldek) találkozásából született az új album elnevezése, mely azt a fanyar, édes-bús hangulatot hivatott tükrözni, mely oly jellemző a Specko Jedno világára. S a "mindegy"-ség itt szélesen értelmezhető; a fásult beletörődéstől a zen csengésű nyugvópontra, a mind-egységre történő eljutásig.
Az album repertoárja új, illetve régi, újragondolt, újraértelmezett, eddig még nem publikált régebbi számokból áll. A lemezen a zenekar bővített ritmus- és fúvósszekcióval egészül ki.
A lemezen hallható zenészek: Rutkai Bori - ének , Bujdosó János - gitár, Darvas Kristóf - zongora, Szerető Dani - basszusgitár, Dudás Zsombor - dob

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2009
Cikkszám
nr28