Chalaban - Hashish freee (2009)

Chalaban - Hashish freee (2009)
Részletek
"Ha ők berúgnak, minket miért zaklatnak?. A Szent Beszédben: a pokol tüzelőfája a kétarcúság.." (Hashish freee)
Ironikus, a világ aktuális kérdéseire reflektál és hagyománytisztelő - ezek a legfőbb jegyei a Chalaban zenekar Hashis Freee című harmadik albumának. A bemutató koncertet a megjelenés napján, 2009. november 3-án a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában tartották a lemezen közreműködő vendégekkel. A most elkészült anyag a csapat világzenei porondon eltöltött tíz évének összegzése, amelyen a lírai nyelv kritikai beszédmóddal ötvöződik. Az esten fellépett továbbá a B’net Marrakesh, a marrakeshi asszonykórus.
A Chalaban híven követi a tőle eddig is megszokott tradicionális zenei hagyományokat, emellett szövegeivel élesen fogalmaz meg társadalmi-politikai kérdéseket. Szembemegy az intézményesített rendszerekkel, hogy leleplezze a nyugati szemlélettel Marokkóról kialakított képet. Célja inkább kérdések feltevése mintsem válaszok felmutatása, de mindezt nem provokatív módon. Nem kerüli el azonban a tabukat. Az aktuális problémák megfogalmazása pedig segít ráirányítani a figyelmet olyan egyetemes kérésekre, mint a rasszizmus, a társadalmi egyenlőtlenségek valamint az oktatási rendszer hiányosságai.
A Hashish Freee a dél-marokkói Gnawa és a Hassani hangzásvilágából merít zenei és tematikai inspirációt, amit más kultúrák modern és népzenei dallamaival dolgoz fel. Az új korong a jazz és a világzene inspiratív ötvözete, amelyet Dresh Mihály szaxofonista és David Yengibarjan örmény harmonikás közreműködésével rögzítettek. A hangszerek között az ütősök dominálnak, a nyugati zenét a szaxofon, a gitár és a basszusgitár képviseli.
A zenekar az elmúlt tíz évben megragadta közönségét egyedi stílusával, amely kezdetekben a spirituális valamint meditatív, majd az ütemesebb trance zene felé fordult, megőrizve eredeti ösztönösségét. Az alkotók számára ez egyszerre jeleníti meg az élet egyszerű szépségét, és a benne rejlő bonyolultságot.
Fennállása óta a Chalaban zenekar az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Gyakori vendége a környező országok zenei rendezvényeinek, és két nagyszabású koncertet is adott már marokkói fesztiválokon: a casablancai Rawafiden és az agadiri Timitaron.
A koncerteken rendszeresen részt vesznek vendégzenészek, akik eltérő stílusukkal színesítik a számos hagyományos marokkói stílust játszó, ám más területek felé is rendkívül nyitott együttes produkcióit.
Az együttes tagjai:
Saïd Tichiti: ének, lant, ütőhangszerek, Guembri
Kovács Bálint: gitár
Bong: basszus gitár
Khalid Moutahir: ének, ütőhangszerek
Jelasity Péter: szaxofon
Vázsonyi János: szoprán szaxofon, fuvola
Abdulaziz Gob: Djambé és Tam
Lázár Tibor: dob

További közreműködők:

Dresh Mihály, David Yengibarian, Kamal Boudraf, Younes Elkarrat

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2009
Cikkszám
nr22