Gyorskeresés
Fizetési megoldás
Hírlevél
Újdonságok
Népszerűek
Házhozszállítás

PartnerekTermék részletek


Chalaban - Hashish freee (2009)

Chalaban - Hashish freee (2009)
2 800 Ft
 • "Ha ők berúgnak, minket miért zaklatnak?. A Szent Beszédben: a pokol tüzelőfája a kétarcúság.." (Hashish freee)
  Ironikus, a világ aktuális kérdéseire reflektál és hagyománytisztelő - ezek a legfőbb jegyei a Chalaban zenekar Hashis Freee című harmadik albumának. A bemutató koncertet a megjelenés napján, 2009. november 3-án a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában tartották a lemezen közreműködő vendégekkel. A most elkészült anyag a csapat világzenei porondon eltöltött tíz évének összegzése, amelyen a lírai nyelv kritikai beszédmóddal ötvöződik. Az esten fellépett továbbá a B’net Marrakesh, a marrakeshi asszonykórus.
  A Chalaban híven követi a tőle eddig is megszokott tradicionális zenei hagyományokat, emellett szövegeivel élesen fogalmaz meg társadalmi-politikai kérdéseket. Szembemegy az intézményesített rendszerekkel, hogy leleplezze a nyugati szemlélettel Marokkóról kialakított képet. Célja inkább kérdések feltevése mintsem válaszok felmutatása, de mindezt nem provokatív módon. Nem kerüli el azonban a tabukat. Az aktuális problémák megfogalmazása pedig segít ráirányítani a figyelmet olyan egyetemes kérésekre, mint a rasszizmus, a társadalmi egyenlőtlenségek valamint az oktatási rendszer hiányosságai.
  A Hashish Freee a dél-marokkói Gnawa és a Hassani hangzásvilágából merít zenei és tematikai inspirációt, amit más kultúrák modern és népzenei dallamaival dolgoz fel. Az új korong a jazz és a világzene inspiratív ötvözete, amelyet Dresh Mihály szaxofonista és David Yengibarjan örmény harmonikás közreműködésével rögzítettek. A hangszerek között az ütősök dominálnak, a nyugati zenét a szaxofon, a gitár és a basszusgitár képviseli.
  A zenekar az elmúlt tíz évben megragadta közönségét egyedi stílusával, amely kezdetekben a spirituális valamint meditatív, majd az ütemesebb trance zene felé fordult, megőrizve eredeti ösztönösségét. Az alkotók számára ez egyszerre jeleníti meg az élet egyszerű szépségét, és a benne rejlő bonyolultságot.
  Fennállása óta a Chalaban zenekar az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Gyakori vendége a környező országok zenei rendezvényeinek, és két nagyszabású koncertet is adott már marokkói fesztiválokon: a casablancai Rawafiden és az agadiri Timitaron.
  A koncerteken rendszeresen részt vesznek vendégzenészek, akik eltérő stílusukkal színesítik a számos hagyományos marokkói stílust játszó, ám más területek felé is rendkívül nyitott együttes produkcióit.
  Az együttes tagjai:
  Saïd Tichiti: ének, lant, ütőhangszerek, Guembri
  Kovács Bálint: gitár
  Bong: basszus gitár
  Khalid Moutahir: ének, ütőhangszerek
  Jelasity Péter: szaxofon
  Vázsonyi János: szoprán szaxofon, fuvola
  Abdulaziz Gob: Djambé és Tam
  Lázár Tibor: dob

  További közreműködők:

  Dresh Mihály, David Yengibarian, Kamal Boudraf, Younes Elkarrat

   

   

Webáruház készítés