Sequence - Thing (2016)

Sequence - Thing (2016)
Részletek
Szendőfi Péter és Kézdy Luca duója egy egyedülálló kísérleti zenei projekt, rendhagyó formáció, amely egy akusztikus dobfelszerelésre és egy hegedűre épül. Nagy kihívás volt a zenészeknek létrehozni egy olyan repertoárt, amely az egész koncert ideje alatt a közönségnek is folyamatosan érdekes tud maradni, anélkül, hogy bármilyen egyéb más hangszerrel egészülnének ki.
A koncepció
A zenekar célja létrehozni egy előremutató, mind hangzásában, mind tartalmában egyedi anyagot, amely egyaránt ötvözi Péter és Luca zenei világát. Ennek eredményeként zenéjük nagyon dinamikus, sokszínű, tartalmilag és technikailag jól megalapozott, energikus és érzelemgazdag. Zenéjük egyik fő eleme a szabad improvizáció, amely mellett természetesen megjelennek megírt kompozíciók és szerkezetek is. Péter és Luca teljesen más irányokból közelítik meg a zenét, valószínűleg éppen ez a különbség ad speciális színezetet és ízt kreatív, közös munkájuknak. Másrészről: a hegedű és a dob együttes játékának harmóniájához vezető út megtalálásának a nehézsége adja a legerősebb lendületet és energiát a projektbe.
Zenéjükben a határtalannak mutatkozó kreativitásuk mellett néhány technikai megoldást is használnak az elektronika oldaláról. Luca a hegedűhöz kapcsolt looper-effekttel játszik, melyre felvesz élőben a koncert közben különféle loop-okat, effekteket, ezzel még izgalmasabbá téve a programot. Péter pedig az akusztikus dobfelszerelés mellett egy trigger modult is használ, melyről az akusztikus hangon túl elekronikus hangok, basszus szólamok is megszólalnak. Persze az elektronika csak alárendelt szerepet játszik a rengeteg improvizációt, és spontán megoldásokat előtérbe helyező duó zenéjében.

Bemutatkozó - teltházas, nagy sikerrel zárult - koncertjükre 2016 január 4-én került sor a Budapest Jazz Clubban. Azóta játszottak többek között: A Szabadművelődés Háza, Fonó, Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, New York - White Box.
A legfrissebb kritika az albumról, Jávorszky Bélától: ITT

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2016
Cikkszám
nr123