Cabaret Medrano - Esővonat (2014)

Cabaret Medrano - Esővonat (2014)
Részletek
A Cabaret Medrano első lemezét 1998-ban adta ki, még Vadsanzon néven. Az akkori füstös, kávéházi hangulatú sanzonos világ az évek során fokozatosan átalakult, és az elmúlt években megjelent két album (Éjszakai járat, 2007; Ez mind nem volt, 2011) után végül a világzenénél kötött ki a zenekar. Az idén elkészült Esővonat című lemez dalainak egy része a közönség által már ismert darabokból (Angyalpor, Tangó a jégen, Esővonat, Vasárnapi cimborák), másrészt teljesen pedig új nótákból áll.
A korábbiakhoz képest az új anyag megszólalása organikusabb, egységesebb hangzású és stílusú. Markánsabb lett az ethnós hangzás: a latin ritmus a domináns, és karakteresebben jelennek meg a klezmer, a roma és a balkáni népzene egymásra rakódó rétegei. Az előző lemezekhez hasonlóan változatlan a zongora hangsúlyos, alapvető funkciója, mellette pedig a hegedű lett a fő szólóhangszer. Újdonság az ütősök markáns megjelenése, valamint a klarinét és a kaval játékos, lírai közreműködése. Ez az album adja vissza a legjobban a csapat élő koncertjeinek dinamikus megszólalását.
A szövegvilág irodalmi igényessége megmaradt, és most is utazásra hív minket: találkozhatunk Borges-szel Argentínában, aztán átruccanhatunk a napfényes Cordobába, de persze a magyar táj is megelevenedik a Betyárnóta vagy a Havasi szél soraiban. Az utazás pedig egyszerű, hiszen minden távolságot könnyen legyőz az Esővonat.
Az albumhoz szinte minden a zenekarban eddig megfordult zenész hozzátett valamit: Darvas Benedek: trombita, hegedű, ének; Dudás Zsombor: ütős hangszerek; Grénus Tímea: klarinét; György Andrea: ének, hegedű, dalszerzés; Horváth Gábor: basszusgitár; Kamondy Imre: ének, dalszövegek, harmonika; Nemes Janó: kaval, szaxofon; Szert Zsigmond: dob; Verebes György: zongora, ének, dalszerzés.

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2014
Cikkszám
nr111