Úzgin Űver - Rebucka (2012)

Úzgin Űver - Rebucka (2012)
Részletek
A zenekar 1991 tavaszán alakult Kecskeméten. A név egy mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése talán ilyesmi lehet: vízben szegény terület, szegény aratás.
Zenei célkitűzésünk a kezdetektől, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, a régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva, egyéni zenei világot alakítsunk ki. A Kárpát-medencéből Mongóliáig, vagy éppen vissza, balkáni, török, perzsa és örmény dallamokkal a fejünkben, viszont saját szerzeményekkel, nem átiratokkal dolgozunk. További hatások keverednek napjainkból: a jazz és a rock, a breakbeat és a dub, a kortárs vagy a retro egyaránt. Zenénk instrumentális, az emberi hangok is hangszerként jelennek meg. Néhány hangszer a teljesség igénye nélkül: szaxofon, klarinét, sokféle furulya, zurna, kaval, duduk, doromb, duda, hegedű, dobok, kanna, tonbak, gitárok, sampler és harddisc-recorder.
1992-ben jelent meg saját készítésű kazettánk Szegény Aratás címmel, ezt követte 1995-ben az első, majd 1999-ben a második CD anyagunk a Bahia Kiadó gondozásában (mindkettő cím nélkül). 2002-ben adtuk ki színházi zenéink válogatását: Báb/Színház/Zene. 2004-ben jelent meg negyedik lemezünk Vörös Rébék címmel, a Közép-Európa Táncszínház előadásához készült zenével. 2005-ben jött ki, saját kiadásban e lemez elektronikus remix verziója francia barátunk, Olivier Drieu átiratában. 2010-ben, Bucka címmel új lemezt lemezt jelentettünk meg. 2012-ben ReBucKa címmel remix válogatásalbum a Narrátor Records kiadásában.
Az elmúlt évek folyamán a zenekar szerepelt minden jelentősebb hazai fórumon, koncerthelyszínen és fesztiválon, a Szigeten sokáig minden évben. Több alkalommal játszottunk sikerrel külföldi színpadokon és vettünk részt nemzetközi zenei workshopokon.
Számos színházi és bábszínházi előadáshoz, mozi és animációs filmhez készítettünk zenét. Együtt dolgoztunk többek között Somogyi Istvánnal, a Maskarás Céhvel, Jancsó Miklóssal és Szoboszlay Péterrel. Szoros kapcsolatban állunk a kortárs képzőművészetekkel Majoros Gyula révén, illetve a Tilos Rádióval is (dj Sztyepp)
Tagok:
Farkas Marcsi: hegedű, ének
Homoki Péter: gitár, elektronika, kanna, tonbak, ének, hangfelvétel
Majoros Gyula: klarinét, furulyák, kaval, duda, zurna, doromb, duduk, ének
Háry Péter: basszusgitár
Sebestyén Péter: dobok Almási Krisztián: dobok

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2012
Cikkszám
nr102