David Yengibarian Octet - No compromise (2010)

David Yengibarian Octet - No compromise (2010)
Részletek
Az örmény származású David Yengibarian 1976-ban született Jerevánban. Zenész családban nőtt fel. Kilencévesen lett a Jereváni Zeneiskola növendéke, tízévesen kezdett el tangóharmonikázni. 1995-től Magyarországon folytatta zenei tanulmányait, ahol mára az egyik legkeresettebb fiatal jazz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Számos színházi és filmzenét komponált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje. Most megjelenő albumában egy régi vágyát valósította meg. A Kiscelli Múzeumban 2008. Augusztus 1.-én készített nagy hangszerelésű koncert felvételen, olyan világszerte ismert zenészekkel dolgozott együtt, akiket kifejezetten ezekre a kompozíciókra álmodott meg.

Botos Józsival 2003-ban, a nyolcadik kerületi Mária utcában találkoztam össze. Ő akkoriban lett a zenekarom tagja, amikor az általam alapított trio kirúgott engem. A próbákon állandóan kávéztak, cigiztek, anekdotáztak, amitől én egyre idegesebb lettem és ez meg is látszott rajtam. Ekkor határoztam el, hogy NINCS KOMPROMISSZUM.

Egri Jancsival ’97-ben találkoztam a tatabányai jazz táborban. Azóta tartottam vele a kapcsolatot. Botos Józsival és Egri Jancsival alapítottam aztán 2003-ban az új trio-t.Egyszer leültem az Almássy-téren egy kocsmába és egy papírra leírtam ezeket a neveket:Karim Weemaels, Matt Darriau, Eddie Neumann, Tom Walsh, Komlan Agbekpenou, Adalberto el Bamba Dominguez

Akkor álmodtam meg a No Compromise zenekart. Mindannyiukkal más-más alkalommal, földrajzilag különböző helyeken találkoztam és játszottam együtt. Nyilván egyikükkel sem volt egyforma élmény zenélni. Például Komlan-nal a brüsszeli L’archiduc klubban találkoztam a fellépésem előtt. Húsz perccel később boldogan játszottunk együtt. Eddie Neumann-al az Orient Express turnén találkoztunk, Olaszországban. Nem tudok valamennyiükről olyan történetet mesélni, amiről az olvasó azt mondaná: "Hűű! Ez fantasztikus sztori!", de mindegyikükkel olyan zenei és emberi élmény volt a találkozás, hogy eldöntöttem: ezeket az embereket összehozom egy közös produkcióra.
Azért a basszus gitárosról még el kell mondani, hogy Kubából jött, szintén Brüsszelben találkoztam vele. Ő csak spanyolul beszélt, én franciául és angolul próbáltam szót érteni vele. De miután elővettük a hangszereket…
Az albumon hallható kompozíciókat többnyire színházi produkciókban adtam elő. Ezeket később erre a zenekarra hangszereltem át. Ez lett belőle.

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2010
Cikkszám
nr10