Anima Sound System - Tedd a napfényt be a számba (2010)

Anima Sound System - Tedd a napfényt be a számba (2010)
Részletek
A zenekart 1993-ban alapította Prieger Zsolt és Szabolcs, majd másfél év múlva csatlakozott a csapathoz Németh Gergely, akinek érkezésével kialakult az a szerzőhármas, amely azóta is mozgatja a változó felállású csapatot.
Magyarország elsőszámú elektronikus tánczenekara, a kárpát-medencei népzenei hagyományokat kortárszenével, hip-hop- és jungle-ritmusokkal mixeli.
Az 1994-ben megjelenő első kazetta (Anima: 001/1994) kísérleti hangzása után 1995-ben jelent meg az első, Shalom címet viselő album, mely már magán hordozza mindazokat a jellegzetességeket, amelyek azóta is azonnal felismerhetővé teszik az Anima-hangzást: roma és zsidó népzene, reggae-ütemek, hangszerelési furcsaságok, játékosság, kísérletezés, a zenei kategóriák figyelmen kívül hagyása. A zenekar első külföldi sikerét 1996-ban a bécsi Soundsfair Fesztiválon aratta, ahol olyan sztárokkal lépett fel egyedüli kelet-európai előadóként, mint a Cypress Hill, Goldie, Kruder & Dorfmeister, Nightmares on Wax vagy a Red Snapper. A következő album, az 1996-os Hungarian Astronaut irónikus formában tálalja a magyar népzene és a pszichedelikus struktúrák viszonyát, míg a következő, Anima című album meghozza azt a sikert, amely azóta is töretlen. Hasonló címmel jelent meg egyébként az USA-ban az első Anima-album, mely az első három lemez kompillációját tartalmazza. (Kiadó: Tone Casualities/ Los Angeles 1998).

2000-ben jelent meg Gipsy Sound Clash című lemezük, mely a roma hagyományok és a dub-technika viszonyát boncolgatja. E lemezüket mutatták be Londonban, a neves Cargo klubban. 2002-ben az Anima lelkészítette közös antirasszista felvételét a londoni világsztár-csapattal az Asian Dub Foundationnal, mely az Elég volt címet viseli. A zenekar európai turnéja során fellépett a világ legrangosabb zenei vásárán, a WOMEX-en (World Music Expo - 700 zenekarból 40 meghívott!), ahol nagy sikert aratott és meghívásokat kapott 2003-ban Brazíliától Törökországig, Portugáliától Lengyelországig nagyon sok neves fesztiválra. 2010 májusában jelent meg a zenekar 10. albuma, Tedd a napfényt be a számba címmel.

Tedd a napfényt be a számba címmel jelent meg Magyarországon a NarRator Records gondozásában a 17 éves Anima Sound System 14 dalt tartalmazó 10. albuma, melyről a régi sikerszámok (68, Tekerd, Elég volt) mellett sok-sok új dalt is bemutat a zenekar a tavasz-nyári turnéján. A dalok egy éve készülnek albérletekben, próbahelyen, hálószobákban és a Pannónia Stúdióban Németh Gergely és Prieger Zsolt producerek irányításával. Az album vállaltan az Anima eddigi legpopulárisabb lemeze, verze-refrén-dalokkal, a diszkó, a glamrock, a táncdal és a funk területeinek ironikus bejárásával, hosszú évek után újra sok magyar nyelvű dallal. A zeneszerzésben a Németh-Prieger pároshoz csatlakozott újra a régi szerzőtárs és Anima-alapító Prieger Szabolcs is, sőt több dal ötlete Gergácz Gábor gitáros-vokalistától származik. A szövegeket Németh Gergely (angol nyelvűek) és Prieger Zsolt (magyar dalszövegek) írta. Ez az első Anima Sound System-album, amelyen már az összes dalt az új énekesnő, Prieger Fanni énekli. A lemez dalait a hétvégén induló Anima-turnén mutatják be Erdélytől Prágáig. További információ, hogy a "Tedd a napfényt be a számba" című album mindegyik dalából remixek és klipek is készülnek a közeljövőben hazai (NVC-Crew, Tits & Clits, Tommy Brutkho stb.) és neves külföldi alkotóktól.Anima sound System tagjai:


Németh Gergely-ének, basszúsgitár, billentyűshangszerek
Prieger Fanni-ének
Gergácz Gábor-akusztikus és elektronikus gitárok, ének
Rozmán Zoltán-dobpadok, cinek, csörgődob
Ikvai-Szabó botond-ének Prieger Zsolt-zene, szöveg Prieger Szabolcs-zene, szöveg

 

 

Adatok
Megjelenési idő
2010
Cikkszám
nr